dijous, 29 de setembre del 2011

CORTINA DE FUM


La cortina de fum del govern: el principal responsable de l’endeutament municipal és el govern del PSC-ERC entre 2002-2007

El govern municipal utilitza barroerament la preocupació de la ciutadania per la crisi per justificar qualsevol cosa, des de la manca de programa de govern fins la puja indiscriminada dels preus de l’escola bressol (un 26 % de cop!).

Val la pena recordar que la crisi s’inicia l’estiu del 2007 i que l’anterior govern ja va haver de gestionar-la. Els comptes municipals són públics i han estat objecte de debat cada any. El resultat del pressupost de 2010 ha estat d’equilibri, i l’endeutament fins i tot s’ha reduït en relació al 2007. No val lamentar-se ara, com si es descobrís la situació econòmica de cop i volta, per incomplir promeses electorals o pretendre justificar decisions  del tot desproporcionades.

Des del mes de juliol l’únic missatge que ha emès el govern és el d’una situació econòmica dramàtica originada per l’anterior govern, i això no respon a la realitat de les coses.

L’escrit del PSC sobre la hisenda municipal en el darrer Plaça de la Vila és un cúmul de despropòsits. Sembla que el govern no entén la situació de la hisenda municipal, o que la utilitza com a cortina de fum per amagar la manca de projecte i l’incompliment de promeses electorals. Potser hauria d’haver acceptat la informació en el traspàs ofert per l’anterior alcalde Emili Muñoz, i no haver despatxat l’Interventor municipal.

L’estat actual de la Hisenda municipal és d’un endeutament assumible lleugerament inferior als 8 milions que va deixar el 2007 el govern de PSC-ERC. Va ser aquell govern que en els anys de vaques grasses  va generar un endeutament de 8 milions. El govern del 2007-2011 ha fet prou amb contenir aquell deute en mig de la crisi. És immoral que es continuï  amagant que el PSC va deixar 7.3 milions de deutes per les inversions que va fer entre 2002-2007 en el pavelló, la piscina, el camp de futbol i d’altres inversions. O que no es reconeguin els 760.000€ en factures no pressupostades  que tenia l’Ajuntament l’any 2007 (només de la passera a la zona poliesportiva ja es devien 234.000 €).

El govern presidit per GENT entre 2007-2011 ha aconseguit reconduir la situació, tot i el gran descens d’ingressos – crisi de la construcció, reducció de subvencions de l’Estat i la Generalitat -  i l’increment de despeses obligatòries en el mandat 2007-2011 com ara increment de la factura elèctrica, l’IVA, despeses dels nous equipaments (pavelló, escola bressol, manteniment  de nova urbanització).

El govern PSC-ERC va pretendre amagar aquell endeutament amb una fórmula d’enginyeria financera que era greument perjudicial pel poble. Es pagaven 4.3 milions a través d’un intermediari financer, fet que suposava un cost anual de  180.000€ superior al pagament a través d’un crèdit bancari. Canviant el sistema de pagament no només és més transparent si no que ja ens hem estalviat, entre 2008 i 2010, 589.568€. 

També s’amaga que el gruix de les subvencions per a inversions rebudes de l’Estat i de la Generalitat entre 2007-2011 no es podia destinar a pagar deutes anteriors sinó a nous projectes, que s’han fet servir per millorar els espais municipals, reduir la despesa energètica i millorar serveis. No s’ha perdut cap subvenció i s’ha promogut la ocupació i l’estalvi.

La situació actual no és dramàtica i el govern anterior la va deixar orientada, una altra cosa és que els nous gestors, amb l’Alcaldessa al capdavant, no sàpiguen dirigir enmig de l’actual crisi. Els suggerim que dialoguin amb tots els grups per comprendre ben bé la situació actual i per encarar conjuntament les noves dificultats. Amb aquest objectiu ens trobaran disposats a arribar a acords sempre que es prioritzi el manteniment dels serveis socials, l’educació i la cultura tal com ens vam comprometre en el nostre programa electoral.

Gent pel progrés de Tiana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada