dijous, 27 de juny del 2013

L’HERÈNCIA LLIURADA L’ANY 2011



Dos anys de perspectiva ens permeten valorar amb més ponderació l’obra feta en el mandat 2007-2011 pel govern de majoria de GENT-CiU presidit per Gent pel Progrés de Tiana. Repassem els punts claus de l’herència lliurada a l’actual govern de minoria de PSC-ERC  i l’ús que n’està fent.
La hisenda municipal. El tòpic és parlar de “l’herència rebuda”  i refugiar-se en ella per amagar les pròpies debilitats. En fer el canvi de govern el juny de 2011, el deute municipal per inversions dels anys anteriors era de 6.4M€, xifra un milió inferior als 7.3M€ que es devien l’any 2007. I provenia bàsicament de la piscina coberta, el pavelló d’esports i el camp de futbol de gespa, excel·lents  obres realitzades per governs presidits pel PSC entre 2002 i 2007. 
Pel que fa al deute, doncs, l’herència lliurada a l’actual govern era inferior a la rebuda per GENT el 2007 i a finals de 2011 estava situada en el 75% del pressupost municipal, una proporció  assumible i  gens exagerada.
Pel que fa el dèficit – desequilibri anual entre ingressos i despeses – lliurat al nou govern el juny de 2011 va ser  aproximadament d’1.5M€ acumulats  entre el 2003 i el 2011. La meitat - uns 750.000€ - el va generar el govern presidit pel PSC (2003-2007) en època de bonança econòmica i alts ingressos municipals. L’altra meitat el va general el govern presidit per GENT durant els dos primers anys de la crisi, 2008 i 2009, quan es van enfonsar de manera imprevisible els ingressos municipals; el 2010 el pressupost ja es va tornar a equilibrar. Per cobrir el dèficit d’1.5M€ teníem previst obtenir un crèdit cosa que ha fet el nou govern  amb l’aval  i control de l’Estat degut a la persistència de la crisi econòmica i dels ingressos públics.
Les actuals estretors econòmiques de l’Ajuntament no provenen de l’herència rebuda del govern anterior, sinó, com a quasi tots els municipis de Catalunya i l’Estat, de la reducció d’ingressos de l’activitat econòmica i de les subvencions de l’Estat i la Generalitat als ajuntaments. El govern local no ha tingut contenció amb la pujada generalitzades d’impostos entre els que destaca l’IBI, la nova taxa d’escombreries i els increments de l’escola bressol.
Educació L’herència lliurada al nou govern és un valor del que ens sentim orgullosos: nou edifici de l’Escola Lola Anglada, nova escola pública Tiziana,  nou Institut, Escola de Música i Dansa i ampliació de l’Escola Bressol. El govern de minoria de PSC-ERC devalua aquesta herència: suprimeix programes de suport educatiu, puja escandalosa els preus de l’escola bressol i retira l’aportació a l’Escola de Música i Dansa posant-la a punt del tancament.
Cultura. El govern presidit per GENT va lliurar al nou el suport estable als artistes locals, amateurs i professionals, a través del bianual Observatori de les Arts; va consolidar una programació estable de música, teatre i dansa; va  refermar la participació en les iniciatives culturals a través del Consell de Cultura, va crear el desitjat Casal de Joves i remodelar l’antic Escorxador que, a banda de la nau d’escola bressol no es fa servir. Ara tot devaluat, reduït a la mínima expressió o suprimit.
Per acabar, una herència que han dilapidat de manera incomprensible i irresponsable:  l’obertura de la connexió entre el Pg. de la Vilesa i l’Av. Albéniz. El govern presidit per GENT va deixar aprovat definitivament un complex pla urbanístic de l’illa afectada; va tancar l’acord amb els propietaris, va expropiar la finca afectada, va redactar el projecte executiu de l’obra i va deixar en caixa 190.000€ per executar-la i en tràmit la seva licitació. El nou govern ha anul·lat l’operació més urgent i necessària de mobilitat i seguretat vial a Tiana.


 La grisor de la gestió del govern de minoria de PSC-ERC a Tiana en els dos anys de mandat té poc a veure amb la crisi econòmica i molt amb incompetències diverses i bona dosis de sectarisme

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada