dilluns, 29 de setembre del 2014

BASSA DE CAN MATAS



En relació a algunes afirmacions publicades pel grup de facebook La Tiana del segle XXI voldríem fer constar que:


L’enderroc ja estava autoritzat el 2006. El propietari/promotor va voler buidar la bassa d’aigua fent hi un forat per queixes dels veïns sobre el mosquit tigre.

El govern de Gent mai va autoritzar l’enderroc. 

De la Revista d'Informació municipal Plaça de la Vila, número 36 de desembre del 2008:




 

L’AJUNTAMENT DE TIANA ACORDA QUE LA BASSA DE CAN MATAS SIGUI PRESERVADA COM A MOSTRA DEL PATRIMONI AMBIENTAL DE LA VILA

La bassa situada en els terrenys de Can Matas és de propietat privada i no està inclosa en el Catàleg del Patrimoni històric i ambiental de la vila. Malgrat això, i davant del seu possible enderroc per construir una promoció d’habitatges aprovada l’any 2006, l’Ajuntament de Tiana ha acordat amb la propietat que la bassa serà mantinguda en el seu estat actual i, quan es porti a terme la promoció, serà traslladada a la nova zona verda pública prevista a la part baixa dels terrenys de Can Matas com a mostra del patrimoni ambiental de la vila.


La bassa de Can Matas abastia d’aigua l’explotació agrícola de Can Matas a través d’un pou des de que la mina va quedar en desús. Els terrenys agrícoles de la finca de Can Matas situats entre la Riera i l’Avinguda Garí van ser objecte a finals dels anys 90 d’un Pla urbanístic per construir-hi 60 habitatges. El projecte d’obres aprovat definitivament l’any 2006 preveu la construcció dels habitatges a la part més elevada dels antics terrenys agrícoles de la finca, i afecta la bassa de Can Matas que hauria de ser enderrocada.

L’Ajuntament de Tiana atenent al valor patrimonial i ambiental de la bassa com a part del paisatge tradicional de la vila ha acordat amb la propietat que la bassa serà mantinguda en la seva situació actual fins que no es porti a terme la promoció, introduint les mesures de seguretat i higiene necessàries per evitar que es puguin produir danys o molèsties al veïnat.

Atès que el manteniment de la bassa en el seu lloc actual seria incompatible amb la construcció d’habitatges, i que el seu manteniment entre edificacions malmetria el seu valor, es traslladarà la bassa a la zona verda pública de nova construcció a la part baixa dels terrenys de Can Matas en un projecte que integri la bassa en un entorn adequat, amb sistema sostenible d’us de l’aigua i que en garanteixi el caràcter públic com a mostra del patrimoni de la vila vinculat a les explotacions agrícoles tradicionals.

Basses protegides

Més de vint basses i béns patrimonials relacionats amb l’ús de l’aigua estan catalogats i protegits pel Pla Especial de protecció del patrimoni històric i ambiental de la vila de l’any 2002.

El criteri seguit per la protecció ha estat el de preservar aquelles basses situades en l’entorn de edificis catalogats i com a part integrant del paisatge protegit. Així, les basses de Can Boter, Can Brossa, Can Caneny, Can Cosme, Can Elies, Can Fàbregas, Cals Frares, Can Garra, Can Gaietà, Can Guinard, Can Jordana, Can Marí i el Casino, Can Maybé, Can Nolis, Can Orella, Can Tolrà, Can Torredà i les de la Cartoixa de Montalegre, juntament amb les fonts de Can Roca, Can Nolis i la font del ronyó han de ser conservades.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada