dijous, 26 d’abril del 2012

AUSTERITAT, RETALLADES SOCIALS I PUJA DE L'IBI


Ben entrat l’any i sense cap justificació pel retard,el govern municipal va presentar al Ple del passat 22 de març el Pressupost municipal pel 2012 i el Pla de sanejament 2012-2014

Sense procés de participació a la ciutadania, sense negociació amb la resta de grups municipals, PSC, ERC i PP van aprovar les polítiques econòmiques pels propers tres anys seguint patrons d’austeritat radical i retallades, amb incomprensibles concessions, i anunciant propers increments de l’IBI. 

Els Pressupostos municipals pel 2012, afectats per les decisions adoptades a la tardor (injustificable rebuig a la regularització tributària en matèria de residus i irresponsable rebaixa generalitzada del tipus de l’IBI) preveuen una importantíssima retallada en els serveis a les persones (serveis socials i educació), medi ambient i cultura: es prescindeix d’una treballadora social, els ajuts socials baixen un 40%, cooperació un 94 %... Malgrat això, el pressupost es manté en 8,6 milions d’euros (un ajust d’un 0,48 % en relació a l’execució de l’exercici 2011) ja que el que es retalla s’incrementa, entre d’altres, a les companyies de serveis: electricitat (10 %), neteja i recollida de residus (5%), i no podem deixar de banda l’augment del 15 % en les retribucions als càrrecs del govern, confirmant el flagrant incompliment electoral. Mesures del tot incomprensibles i inadequades a la realitat que patim.

El Pla de Sanejament 2012-2014, per eixugar el dèficit de 1,3 milions d’euros degut a la caiguda d’ingressos des de 2008 i a les retallades de l’Estat i la Generalitat de 2010 i 2011, preveu sol·licitar un préstec per 650.000 € a 10 anys, retallar 200.000 € anuals del pressupost (sense concretar) i incrementar els ingressos en 300.000 € anuals (concretat en una puja de l’IBI del 15 % anual el 2013 i 2014). S’opta així per un dur ajustament en dos anys, tant de despesa en serveis com d’increment sobtat de l’IBI, que seria innecessari d’haver estat adoptades a la tardor mesures fiscals més justes.

Gent apel·la al govern per a que replantegi aquestes polítiques, que ja estan afectant greument a la ciutadania (quotes dels serveis, cancel·lació de programes educatius i activitats), aposti per prioritzar els serveis a les persones, apliqui mesures fiscals pel seu manteniment però justes i proporcionades, i ajudi a la reactivació econòmica de la nostra vila també amb inversions productives.

Aquests pressupostos, com a traducció econòmica del projecte polític del govern, demostren que també a Tiana s’ha instal·lat la visió reduccionista que fa bandera de l’austeritat a curt termini per sobre de les polítiques que inverteixen en les persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada