dimecres, 15 de juny de 2011

Extracte de l'entrevista de Ràdio Tiana a Emili Muñoz

Jo puc  dir als 587 votants de GENT que  la millor manera de defensar en els propers quatre anys el programa que han votat és fer aquesta renovació.
(Declaracions d’ Emili Muñoz a partir d’una entrevista de Ràdio Tiana, adaptada i revisada).
-          Com se sent després d’haver fet pública la seva decisió de renunciar a seguir de regidor?
Descansat, tant des del punt de vista mental com de responsabilitat. Pensava que al llarg d’aquest mandat, depenent com estigues la composició municipal i la responsabilitat que jo hagués d’assumir, trobaria el moment de la substitució. Les circumstàncies que s’han donat amb el resultat electoral m’han fet veure, o m’ho ha semblat, que el més oportú era ja començar el mandat fent renovació. Que hi hagi un portantveu tan preparat  com és en Joan Pau m’ho ha  facilitat. El segon motiu és incentivar la renovació en el col·lectiu de GENT per deixar de ser un referent de qui tothom es refia que sempre traurà totes les castanyes del foc.  Al col·lectiu en aquests últims mesos, a propòsit de la campanya, s’hi ha afegit gent nova,  persones que tenen moltes ganes i per tant m’ha semblat que era el moment oportú de generar noves energies.
-          Però li ha costat molt prendre la decisió?
M’ha costat sí, perquè quan et presentes a les eleccions i tens gairebé 600 vots és un compromís amb el ciutadà que t’ha votat a qui jo no els havia dit que a l’endemà dimitiria. Però és clar, ningú sabia quina seria la situació que hauríem d’assumir i quina és la millor manera de defensar el programa electoral   amb energia i amb perspectiva de futur.  Jo els puc  dir que m’ha semblat que  la millor defensa del programa que  han votat en aquests propers quatre anys és fer aquesta renovació. Jo estaré col·laborant tot el que pugui i em necessitin.
-          No es va plantejar potser no presentar-se a aquestes eleccions com a  candidat?
            Si nosaltres no haguéssim governat i no hagués tingut l’alcaldia, potser ja no m’hauria presentat. Dotze anys és el límit que jo en principi ja tenia pensat. Però  quan has governat i quan has tingut l’alcaldia tot aquest esforç, tota aquesta feina feta també s’exemplifica en una persona i jo pensava que, no havent anat gens malament la gestió feta, valia la pena presentar aquest balanç al poble per a què continuessin donant confiança, fos amb mi directament o fos, com ara ho serà, amb altres persones. Seguirem amb el mateix projecte.
-          Els resultats electorals, suposo que és el factor que més ha pesat, o no ?
És un conjunt de factors però aquest és un desencadenant, certament. No ens hem d’amagar de les coses, quan ja tens pensat que ja n’has fet prou i que aquest carro l’has de deixar de la millor manera en les millors mans possibles al llarg d’aquest mandat, aquest resultat és una contrarietat que fa repensar-se les coses. Hem perdut 200 vots i un regidor i costa d’entendre perquè pensàvem, com vaig dir aquí a l’emissora fa unes setmanes, que el lògic era aspirar a mantenir els 4 regidors. En no quedar-nos com estem i perdre un regidor és una contrarietat que no m’ha agradat perquè em sembla que és una mica injusta, des del punt de vista de l’obra feta, de l’acció feta i de la dedicació que hem fet. Però a banda d’això, que es supera en quatre dies, aquest escenari de repartiment de regidories  entre els 5 grups és més complex, s’ha de gestionar amb més perspectiva de futur i per tant no em veig ara amb cor de posar-me a gestionar aquest nou escenari a llarg termini després de 12 anys de molta dedicació a l’Ajuntament de Tiana.  I encara més, en positiu, veig que és millor que ho gestioni un altre en primera fila.
-          Però ha participat en les negociacions que es porten desenvolupant aquesta setmana?
No. El nou grup municipal electe  és qui porta les negociacions junt amb altres persones  de l’assemblea.
-          Creu que el fet de passar aquests 4 anys a l’alcaldia i en el govern ha fet que els seus votants canviessin la seva perspectiva del que era GENT pel Progrés de Tiana?.
Un sector sí, perquè tenim a prop de 600 vots i a l’anterior elecció varem tenir aprop de 800. Un sector d’algunes persones del món artístic i cultural que tenien l’expectativa que amb  Gent al govern  l’Ajuntament seria pràcticament un mecenes dels professionals de les arts. Nosaltres hem ajudat als professionals de les arts però ni de bon tros com alguns esperaven perquè hem optat per altres coses, per exemple per la formació, per l’Escola de Música i Dansa, per la generació de nous valors... i, a més, hem hagut d’ajustar també els pressupostos de la crisi. Per tant  fa ja tres anys, després de l’observatori de les arts, que varem veure que un sector no solament es decepcionava  sinó que, a més a més, han estat tres anys de campanya continua a la contra. D’altres persones del món artístic i cultural, sortosament, han col·laborat desinteressadament, i molt, amb l’Ajuntament a la comissió Artiana i a d’altres. Els noms d’uns i d’altres tothom els té al cap.
 Els factors electoralment negatius per a GENT  que no esperàvem han estat dos: un, que Solidaritat Catalana ens afectés a nosaltres i no a ERC. Això és un escenari absolutament nou que varem percebre durant la campanya, ja que els promotors principals no eren d’ ERC de tota la vida de Tiana sinó que eren persones molt properes a GENT i votants de GENT.  Això va fer pensar que teníem una opció d’una gent que municipalment està d’acord amb nosaltres, ens ho han dit, però que ara feien un vot simbòlic per la independència. I després, el segon factor,  és que pot haver-hi una altra fugida per les campanyes brutes que s’han fet. El principal problema, però, és  que amb l’obra feta no hem tingut  més vots nous. Crec que hi ha hagut un problema de comunicació, d’explicació des del govern, el govern hem tingut pocs mitjans de comunicació per explicar-nos, hem tingut mitja revista i punto; no hem fet programes especials perquè no teníem diners, hem desactivat a partir del segon any de mandat la presència més directa en els debats públics perquè no teníem temps físicament i la gestió en els despatxos se’ns menjava perquè hem hagut de torejar una situació de crisi complicadíssima.
-          Diu  que també ha pres aquesta decisió per apostar per la renovació dins del seu partit, cap a on creu que ha d’anar GENT , ha de canviar en algun sentit?.
            GENT pel Progrés de Tiana tant pel perfil sociològic del votant que ara tenim  com  per les persones de l’assemblea ara és molt més sòlida, més madura que fa deu anys, molt més. Diríem que la feina feta des de l’oposició i encara més la feina des del govern ens ha depurat una mica de ser un referent massa idíl·lic o massa flower del que hauria de ser el poble.  Tenim un electorat molt consolidat i pensem que el podem ampliar per la línia mestra que hem seguit sempre: un vot ecologista,  un vot per l’educació i la cultura de proximitat, i basat en una visió integrada del poble, que prioritza  els serveis públics...
-          Dels dotze anys al capdavant d’aquest projecte que és GENT  pel progrés de Tiana des del punt de vista personal amb què es queda?
Em quedo amb que els grans eixos de l’origen de GENT s’han aconseguit a Tiana: el projecte de la protecció de l’entorn natural de Tiana i d’un urbanisme diferent. Tinc l’enorme satisfacció de que el 2002 GENT va endegar tota la reivindicació de la protecció de l’entorn de l’Alegria que va obligar a aquell govern a iniciar tràmits, que es van encallar continuadament i que, finalment, la última encallada la varem desencallar des del govern en Joan Pau com a Regidor d’Urbanisme i jo com Alcalde. I varem aconseguir el novembre del 2007 l’ aprovació definitiva de la protecció de l’entorn de l’Alegria. Aquesta és una satisfacció històrica. L’altra és que les reclamacions que varem fer en el segon mandat que varen entrar a l’Ajuntament amb 3 regidors, s’han realitzat totes en el nostre govern:  més equipaments educatius i socials, una escola bressol per a Tiana, posar ja en marxa la creació d’un nou edifici per a l’escola Lola Anglada per crear un nou institut i una nova escola, reconstruir l’escorxador com a centre cívic, cultural i artístic, crear el casal de joves i l’Escola Municipal de Música i Dansa. Això, tot això, s’ha fet aquests 4 anys, excepte l’escola bressol que es va iniciar en l’anterior mandat, però la  varem acabar nosaltres i  l’hem ampliada amb un 40% de places més. Això em dóna una enorme satisfacció.
-          Els últims anys també seran recordats per un enfrontament frontal i gairebé personal amb Ferran Vallespinós.  Pesaran més els records positius o negatius?
Molt més els positius. Aquest enfrontament personal no ha existit mai sinó que s’ho ha inventat el Partit Socialista i especialment el Sr. Vallespinós per justificar el que és injustificable que és governar onze anys amb minoria amb el PP. GENT sempre ha plantejat divergències sobre projectes concrets – l’Alegria, piscina coberta, Can Matas, habitatge social...- i no sobre temes personals. Jo vaig entrar  a l’Ajuntament el 1999, jo no coneixia personalment al Sr. Vallespinós, i el vaig votar per ser elegit alcalde perquè va guanyar les eleccions. A partir d’aquí tota la crispació i confrontació amb nosaltres no ha tingut altra sentit que  treure’s de sobre algú que li podia fer ombra.
-          Tot aquest clima política l’ha desgastat?
Home no és cap alegria, la veritat. Tiana no és una ciutat  on en el Ple es poden dir bestieses enormes però després cadascú se’n va al seu tros de ciutat i no sap en quin món s’ha produït aquesta confrontació. Tiana no és això i per tant ha sigut un patiment innecessari que només ens l’han produït per vèncer-nos  psicològicament. L’estratègia del senyor que tu cites ha estat vèncer psicològicament sempre al contrari,  no a nosaltres només, ho ha intentat amb Convergència, ho ha intentat amb tothom que ha tingut al davant. Hi ha hagut un assetjament psicològic a tot opositor al senyor que governava.
-          Quin paper jugarà a partir d’ara dins de GENT?
            Jo estaré en l’assemblea de les 20 persones habituals que ens reunim i estaré col·laborant d’una manera molt de en segon pla, perquè quan hi ha una renovació d’aquest tipus el pitjor que pots fer és interferir. El pitjor que es pot fer és el que està fent el Partit Socialista que amb una aparença de renovació no fa tal renovació. La nostra sorpresa majúscula és que en la reunió de diàleg amb els socialistes qui dirigeix la negociació és el Sr. Vallespinós i no la candidata Ester Pujol!  Ho fa per imposar la seva fórmula de govern de PSC+ERC+PP. Jo no ho faré així.  Cal posar en marxa noves energies.
-          De fet l’Ester Pujol  aquests dies també ho deia en declaracions a la ràdio que també demandava que GENT més enllà que Emili Muñoz deixés de ser el cap visible també canviés la manera de fer política...
Gent no ha de canviar cap manera de fer política. Això és un altre invent d’aquet mandat que han orquestrat a duo el Sr. Jordi Gost i el Sr. Vallespinós. La nostra política, la nostra posició ha estat respectuosa, excel·lent des del punt de vista del respecte,  en aquest mandat en els plens, hem sigut respectuosos i hem aguantat insults, abandonaments del Ple, incompliments de la normativa del Ple... continuadament. Aquest estil l’han  introduït i mantingut els socialistes durant els darrers 20 anys.  
-          Amb quin sabor de boca se’n va?
De l’obra feta amb un sabor  molt bo. Només he tingut un cert disgust perquè pensàvem que més gent l’hauria reconegut a través del vot. Insisteixo, però, que aquest mandat   és dels més intensos i fructífers per Tiana i això que és la primera vegada que hem governat. En equipaments educatius ningú mai pensaria que es podia aconseguir tot el que s’ha aconseguit, i s’ha aconseguit bàsicament per la gestió d’aquest govern, ningú ha regalat res, ni l’edifici nou de l’escola Lola Anglada. Tota la política urbanística feta, llastimosament encara no es veurà  perquè  s’ anirà desplegant en els propers anys, ha estat excel·lent,  hem canviat els criteris urbanístics que van aplicar durant 12 anys els socialistes, en quin sentit? Hem fet una política urbanística intervencionista des del govern, modificant tot el que era modificable legalment i més encara, negociant el que semblava innegociable, forçant acords i pactes complicadíssims i això es veurà en els propers anys: la B20 , la millora del Pla dels Vessants, la millora de la mobilitat que anirà apareixent en els propers anys,  els condicionants que hem imposat per al  desenvolupament de la B-500 ... O la política d’habitatge social... Per tant, el regust agradable de l’obra feta és enorme..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada