dilluns, 27 de juny del 2011

CRÒNICA DE LA FORMACIÓ DE GOVERN, DES DE GENT

La negociació que no va ser i un pacte sense programa.


Els resultats electorals del dia 22 de maig van retornar a la distribució de forces de l’any 2003, que va conduir a un govern en minoria dels grups PSC i ERC recolzat en el vot del grup PP per tirar endavant els projectes i propostes bàsiques del mandat 2003-2007 (pressupostos, contractes, plans urbanístics, impostos …).

L’experiència dels darrers vuit anys, les alternances en el govern municipal succeïdes, i, sobretot, els nous temps tant per la situació econòmica com per la composició de les formacions polítiques, podien fer entendre que tot i la repetició dels resultats era possible iniciar un nou cicle en la política municipal, començant per la formació del govern.

Com marquen els cànons, la nostra formació es va posar a disposició de la llista més votada per encarar el mandat. Vam mantenir una única reunió amb el PSC en la que, després d’exposar aquestes noves circumstàncies i la possibilitat de formar un govern fort i plural amb la presència de Gent i la suma d’ERC,  vam constatar que  encara es mantenien forts ancoratges amb el passat que no ho feien possible. La presència i actuació de l’antic Alcalde Vallespinós afirmant que no comptaven amb Gent, clarament ho va fer entendre.  No per esperada l’opció novament triada de governar en minoria va resultar menys decepcionant. En conèixer els resultats de les urnes sabíem que la temptació seria forta, i que  sumar requeriria un important esforç per totes les parts. Malauradament no ha pogut ser així, esperem que  al llarg del mandat veiem un canvi real de les maneres de fer política. Entenem que el poble ho demana. 

Les paraules dels grups municipals en el Ple de constitució de l’Ajuntament el passat dia 11 de juny copsant la necessitat  de diàleg entre les forces polítiques i d’actuar amb responsabilitat i respecte, són un pas que tots hem de valorar. Però també en aquestes intervencions vam trobar a faltar per part dels grups que han decidit formar govern qualsevol justificació per no haver comptat amb la resta i voler governar en minoria. Sobretot va mancar exposar quin és el programa de govern compartit entre els dos grups que es vol portar a terme i que justifica el pacte i l’elecció d’alcaldessa.

La finalitat de formar govern hauria de ser portar a terme polítiques concretes i projectes, no una mera distribució de quotes, i fins la data desconeixem quin és el projecte compartit que ha motivat la formació del govern. Caldrà veure ara com les promeses electorals i les declaracions pomposes es converteixen en fets.

Als grups municipals que  a partir d’ara formem la oposició, amb un important bagatge de gestió en els difícils temps de crisi que ja van afectar l’anterior mandat, ens correspon seguir vetllant pels interessos del poble ara des del seguiment i control de l’acció de govern.

Hem deixat encarades i programades les actuacions immediates, com la programació cultural de l’estiu, el casal per joves, o les obres dels equipaments educatius en període de vacances escolars. Hem ofert també un traspàs modèlic al nou govern amb tota la informació i transparència de l’estat de l’Ajuntament.

Al nou govern municipal correspon ara la iniciativa, i té la responsabilitat de resoldre els problemes i necessitats que afecten a la ciutadania. I aquesta no accepta ambigüitats ni  demores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada